Tratamente
Incontinenta urinara la femei cauzata de vezica hiperactiva
Prima linie de tratament este recomandat sa fie o metoda, sau o combinatie de metode, care sa nu produca modificari ireversibile, adica metode care conserva situatia prezenta si au sanse sa imbunatateasca situatia dar la care se poate renunta sau poate fi inlocuita cu o alta fara insa a lasa urmari asupra pacientei, asa cum ar lasa o operatie chirurgicala.
Pentru pacientele cu urinare deasa si vezica hiperactiva aceasta prima linie de tratament este reprezentata de medicamente calmante vezicale si de stimulari electrice ale nervului tibial, in sedinte de cite 20 min de 2-3 ori pe saptamina, cca 20 de sedinte (electrozii de stimulare sunt la fel ca cei de electrocardiograma, se lipesc pe glezna si pacienta simte o usoara furnicatura in timpul stimularii). Prin acest procedeu curentul emis de aparat ajunge pe calea nervului tibial la centrii care relaxeaza vezica urinara situati in regiunea sacrata.
Aceste metode ajuta cam 2 din 3 paciente sa simta o imbunatatire suficienta, astfel incit sa fie multumite de tratamentul prescris, pe care insa il vor urma prin exercitii sau medicamente, la domiciliu, permanent.
Daca aceste metode nu dau rezultate satisfacatoare in 3-6 luni de tratament, se trece la metode mai invazive. Astfel, pentru pacientele cu vezica hiperactiva se poate injecta in vezica, prin cistoscopie, toxina botulinica, care calmeaza vezica si face ca pacienta sa merga mai rar la toaleta, fara graba si sa nu mai piarda urina.
Afla mai multe si despre cauzele incontinentei urinare la femei.
Tratamentul vezicii neurologice este decis de tipul de vezica neurologica care la rindul sau este diagnosticat prin proba urodinamica.
Tratamentele pot fi:
1. medicamente, in principal anticolinergice/antimuscarinice – calmante vezicale: Inkontan, Uroflow, Vesicare.
2. stimulare electrica / neuromodulare, bio-feedback
3. golire intermitenta prin cateterizare
4. injectare de Toxina Botulinica
Privire de ansamblu asupra tratamentului cu anticolinergice la pacienţii cu vezica hiperactiva
Chancellor M, Boone T.
Terapia anticolinergica cu antagonisti ai receptorilor muscarinici reprezinta prima linie de tratament la pacienţii cu vezica hiperactiva. Receptorii muscarinici din creier sunt implicaţi in funcţiile cognitive, iar tratamentul antimuscarinic din vezica hiperactiva este grefat de reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central, de la migrena la afectarea cogniţiei si chiar episoade psihotice. Articolul trece in revista proprietaţile fizico-chimice si farmacocinetica antimuscarinicelor din vezica hiperactiva, aspectele care se asociaza cu efectele asupra sistemului nervos central, asa cum s-a observant in studiile clinice de faza III. Bariera hemato-encefalica protejeaza sistemul nervos, dar este vulnerabila la unele tratamente. Aminele terţiare lipofile, mai ales oxibutinina, sunt mai predispose sa traverseze bariera hemato-encefalica decât aminele cuaternare hidrofile, cum este trospium, pentru care au fost raportate foarte puţine reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central. Pentru pacienţii cu vezica hiperactiva se recomanda alegerea tratamentului antimuscarinic cu potenţial redus de apariţie a reacţiilor nervos centrale.
Articol: aici.